Blogger tarafından desteklenmektedir.
Oooo neler var neler!

4 Mart 2019 Pazartesi

KONU: ,

TABATA / HIIT KARDİYO / ÖRNEK ÇALIŞMALAR 1.BÖLÜM

Hepimizin bildiği gibi spor yapmak ve zinde kalmak hayatımızın vazgeçilmezlerindendir ve çoğumuz bunları atlayarak aslında ne kadar sağlıklı olabileceğimizin farkına varmadan yaşamımıza devam etmekteyiz. Artan ekonomik yük ve aile yapısı gereği sorumluluk alıp hayatımızdaki bu önemli gelişimi her zaman atlarız.

Kendi kendilerine bazı çözümler üretenlerimiz ise bunun yeterli olmadığını her zaman hissetmiş ama başka alternatif bulunamadığından yakınmaktadır. Bu çözümlerden bazıları, işe bisikletle veya yürüyerek gidip gelmek, yatmadan önce şınav veya mekik çekmek gibi çok geçici çözümlerdir ve amaca hizmet etmemektedir.

Amaç demişken amacımız zinde kalmak da olsa, yağ yakmak da olsa, vücut geliştirme hayalimiz de olsa bunlar bizim için çok zaman ve emek isteyen çabalar olabilir. Oysa ben size haftanın sadece dört günü kendinize ayırabileceğiniz bir saatiniz olursa bu isteklerin tamamını yapabileceğiniz ve etkisi tüm güne yayılan bir idman programından bahsetmek istiyorum.

Şu an benim de yaptığım bu programın en büyük özelliği tüm gün yağ yakımınızı sağlayacak ve zinde olmanıza yardım ederken kas gruplarının da çalışmasına yardımcı olacak. İki bölüme ayrılan idman programında ihtiyacınız olan şeyler; kaldırabileceğiniz kadar iki dumble, bir kondisyon bisikleti, veya evin yakınlarında bulunan bir basketbol sahası, üzerine çıkabileceğiniz dengeli bir tabure veya sandık, eğer varsa bench masası.

Çalışmalarımızın ilk bölümü günde iki defa yapacağınız hafif Hııt idmanlarından oluşuyor. Bunlar idman bisikleti, evde yürüyüş (çok tempolu) veya basket sahasında istasyon çalışmasından oluşmakta.

İlk olarak bahsedeceğimiz, basket sahasında nasıl istasyon yapılacağıyla ilgili. Başlangıç yerinizden sahadaki faul atış ve orta saha çizgisine sürekli dokunup koşarak tam bir turu tamamladıktan sonra yürüyüşle bir seti tamamlıyorsunuz. Ardından bu seti en az dört defa tekralıyoruz. Bu hem iyice ısınmanızı hem de bir çok kas grubunuzun aynı anda çalışmasını sağlıyor. Aşağıdaki videoda nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.


   

İkincisi bisiklet üzerinde yapacağınız ısınma idmanı. Bunun için benim kullandığım program şu şekilde:

– Isınma: 5 dakika maksimum eforun %50’si kadar pedal çevirme
– 6x (20 saniye sprint + 10 saniye dinleme)
– 1 dakika dinleme
– 6 x (20 saniye sprint + 10 saniye dinleme)
– 1 dakika dinleme
– 6 x (20 saniye sprint + 10 saniye dinleme)
– 1 dakika dinleme
– Soğuma: 5 dakika maksimum eforun %50’si kadar pedal çevirme


Kaynak: Uplifers.com 

Son çalışmamız ise evde video karşısında yapacağınız çok iyi bir ter idmanı olan yürüyüş. Bunu da aşağıdaki videonun yardımı ile kolayca yapabilirsiniz.



Bu idmanların en önemli özellikleri vücudunuzu iyi şekilde ısıtacak ve asıl yapacağımız Tabata Protokolüne sizi hazırlayacak. Her biri 15, 20 dk süren idmanları tabatadan önce ve sonra olmak üzere iki defa yapıyorsunuz. Bu sayede toplam çalışmamızı 50 dakikaya çıkararak After Burn, yani tüm gün yağ yakımı etkisini kazanacağız.


TABATA / HIIT KARDİYO / ÖRNEK ÇALIŞMALAR 2.BÖLÜM

Ceyhun Özçelik

Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D

0 comments: