Gelelim yakın zamanda yaptığımız araştırmalara.
Bunlardan ilki ev yoğurdu ve homojen yoğurt hakkında olacak. Hepimiz ev
yoğurdunun gerçekten çok daha taze ve doğal olduğunu ve bu yüzden tercihen
alınması veya yapılması gerektiğini düşünürüz. Ben de bu şekilde düşünüyorum
hala ancak bir farkla. Yoğurdu tüketmemizin sayısız faydaları olduğu aşikar.
Bunlardan en faydalısı tabii ki yoğurdun bir probiyotik kaynağı olması ve
bağırsaklarımız için vazgeçilmez bir besin olduğu. Bu noktada yaptığım
araştırma probiyotik kaynağı olarak hangi yoğurdu seçmemiz gerektiği ile
ilgiliydi.
Bu noktada her zaman takıldığımız ana unsur homojenize
yoğurdun neden ekşimediğiydi. Bunun içine koruyucu madde konulması ile olduğu şüphelerimiz
vardı ve genel kanı hep bu yönde aslında ancak durum bu değil.
Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte
olması için; Mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya
kullanılması, mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir. Ev
yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için, ambalajlı yoğurtlara
göre daha çabuk ekşirler.
Son olarak tabii ki doğal olarak yapılan yoğurtlar
da gerçekten çok sağlıklı ancak hemen tüketilmesi gerektiği kanısındayım.
Saygılarımla...
Ceyhun Özçelik
Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D