Blogger tarafından desteklenmektedir.
Oooo neler var neler!

6 Şubat 2019 Çarşamba

KONU: ,

SİYAH AYNA


Bir bilimkurgu dizisi olan Black Mirror, insanoğlunun en mükemmel buluşlarının ve buna bağlı olarak ortya çıkan bizlerin en karanlık içgüdülerinin birbirine ters düştüğü, teknolojinin üst düzeyde olduğu yakın bir geleceği konu alıyor.

Channel 4'de yayınlanan dizi, tüm bölümlerinin birbirinden bağımsız olduğu, her birinin bir film havası taşıdığı farklı bir yapım. 

Black Mirror, neredeyse düşkünlük derecesinde biz de bağımlılık yapan teknolojinin daha ileri seviyelere geldiğinde bizi ne türlü felaketlere sürükleyebileceğini yüzümüze tokat gibi çarpıyor. En gelişmiş teknolojiyi kullanan sahnelerde bile, insan psikolojisinin ne hale geleceği ve bunun insan ilişkilerinde ne kadar etkili olduğu çarpıcı bir şekilde gözler önünen serilmiş.

Hala Black Mirror dünyasında kaybolmadıysanız ve diziye başlamak için bir neden arıyorsanız işte size bunlardan bazıları.

Her bölümünde farklı oyuncular, hatta farklı yönetmenler çalışmış. Başlarda bu size karmaşık gelebilir. Fakat ilk sezondan sonra gerisini izlemeyi iple çekiyorsunuz.

Her ne kadar bilim-kurgusal olaylar yaşanıyor gibi görünse de aslında yaşanılan çoğu şey korkarız ki yakın gelecekte başımıza gelebilir. Dizi, temelde teknolojinin yanlış kullanımına atıfta bulunuyor olsa da her bölümde bu konuyu farklı şekillerde işliyor ve  kimsenin kolay kolay dile getiremeyeceği gerçekleri yüzümüze vuruyor.

Yalnızca gelecekte yaşamak istemeyeceğimiz noktalara değil aynı zamanda 'keşke gerçek olsa' dedirten olaylarla da karşı karşıya kalıyoruz.

Son olarak, Black Mirror bizi bir nevi çelişkiye sürüklüyor. Teknolojiyi kullanan insanoğlu, o olmasaydı ne duruma gelirdi? Daha ileriye giden teknoloji insanları nereye sürüklüyor? Teknolojiyi kullanan bizler miyiz yoksa o, bizi mi kullanmaya başlayacak?

İzleyin. Pişman olmayacaksınız.

Ceyhun Özçelik

Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D