Blogger tarafından desteklenmektedir.
Oooo neler var neler!

21 Eylül 2019 Cumartesi

KONU:

PROTEİN VE YUMURTA İLİŞKİSİ

Selamlar. Uzun süredir yiyeceklerin taşıdığı besin değerlerini ve insan vücuduna sağladığı yarar ve zararları araştırıyorum ancak yumurtanın bu besinlerin içinde ayrı bir değeri olduğunu ifade etmek isterim. Tabii ki bu yeni bir bilgi değil ve birçok uzman bu konuda hemfikir ve zaten bu değerleri neredeyse hepimiz biliyoruz.Yine de tam olarak vücuda nasıl bir katkı sağladığını anlatmak istiyorum çünkü her ne kadar proteinin ve omega3'ün vücuda alınması önemli olsa da, ne kadar ve ne şekilde alındığıda önem taşıyor. Burada da değerler konusu devreye giriyor. Şimdi dilerseniz farklı kaynaklardan aldığım değer karşılaştırmalarına bakalım:


Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer *
Kalori154 kcal% 7.7
Karbonhidrat0.7 g% 0.2
     
Protein12.9 g% 25.8
Yağ11.2 g% 17.2
     Kolesterol396.0 mg% 132.0
A Vitamini278.0 IU% 5.6
C Vitamini0.0 mg% 0.0
Potasyum147.0 mg% 4.2
Kalsiyum56.0 mg% 5.6
Demir2.1 mg% 11.7
Gördüğünüz gibi yumurtanın içinde C vitamıini yok. Buranın altını çizmek istedim. Lif oranı da 0 olan bu besinin içinde 6 gr protein bulunuyor. Yetişkin bir insanın (Yaklaşık 80 Kg), günlük alması gereken protein miktarı 64 gr. Bunun 26 gramı hayvansal, 38 gramı bitkisel olmalı. Yüz gram peynir yaklaşık 13 gr protein içeriyor. Bu hesaba göre günde 2 yumurta ve 100 gram peynirle günlük hayvansal protein ihtiyacınız karşılanmış oluyor. Bunun haricinde de Qoenzim Q10 ve Omega3 içeren besinlerle de (Tavuk, Kıyma, Ciğer, Balık) protein ihtiyacınızı tam olarak karşılayabiliyorsunuz.

Bitkisel proteinde ise günde yiyeceğiniz 5 ceviz, 4 gramlık bitkisel protein ihtiyacınızı karşılayacaktır. Aynı şekilde bir avuç fındıkta 5 gram protein bulunur. Burada asıl bahsetmek istediğim özel bir yiyecek olan yeşil mercimek; Her 100 gramında 24 gram protein bulunan bu bakliyat türü oldukça faydalı. Ayrıca 26 gram lif de içeren mercimek yemek tercihlerinizde atlanmaması gereken bir yiyecek.

Özetle yumurta protein açığı konusunda beslenme zincirinde önemli bir yere sahip ve sabah öğünlerinde mutlaka alınması gereken bir besin. Son olarak içeriğindeki omega3 değerinin de insan vücuduna sağladığı faydaları da gözardı etmemek gerekiyor. Saygılarımla

Ceyhun Özçelik

Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D

0 comments: