Blogger tarafından desteklenmektedir.
Oooo neler var neler!

12 Şubat 2019 Salı

KONU:

SEVGİLİLER GÜNÜ


Her 14 Şubat'ta, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünyanın başka yerlerinde, şekerlemeler, çiçekler ve hediyeler sevilenler arasında değiş tokuş edilir ve hepsi St. Valentine adınadır. Ama bu gizemli aziz kim ve bu gelenekler nereden geldi?

Sevgililer Günü’nün tarihi - ve koruyucu aziz hikayesi - gizemle kaplanmış. Şubat ayının uzun bir romantizm olarak kutlandığını biliyoruz ve bugün bildiğimiz gibi Sevgililer Günü'nde hem Hristiyan hem de eski Roma geleneğinin kalıntılarını içeriyor. Fakat Saint Valentine kimdi ve bu antik ayin ile nasıl ilişkilendirildi?

Katolik Kilisesi, hepsi şehit olan Valentine veya Valentinus adında en az üç farklı aziz tanımaktadır. Bir efsane, Valentine'ın Roma'da üçüncü yüzyıl boyunca görev yapan bir rahip olduğunu iddia ediyor. İmparator II. Claudius evli erkeklerden daha iyi askerler üretmeye karar verdiğinde, genç erkeklerle evlenmeyi yasakladı. Kararnamenin adaletsizliğini fark eden Valentine, Claudius'a meydan okudu ve genç aşıklar için gizli evlilikler yapmaya devam etti. Valentine'nın eylemleri keşfedildiğinde, Claudius onun için ölüm emri verdi.
Diğer öyküler, Valentine'nın Hıristiyanların sık sık dövüldükleri ve işkence gördükleri sert Roma hapishanelerinden kaçmalarına yardım etmek için öldürülmüş olabileceğini gösteriyor. Bir efsaneye göre, hapse atılan bir adam, hapsi sırasında kendisini ziyaret eden genç bir kıza - muhtemelen hapishanenin kızına - aşık olduktan sonra kendisini selamlayan bu kıza ilk sevgililer günü hediyesi gönderdi. Ölümünden önce, imzalı bir mektup yazdığı iddia edilmektedir. Valentine efsanelerinin ardındaki gerçek bulanık olsa da, tüm öyküler sempatik, kahramanca ve en önemlisi romantik bir figür olarak ortaya çıkıyor. 

Sevgililerin mektupları, Orta Çağa kadar popülerdi, ancak yazılı Sevgililer, 1400'den sonra yok olmuştu. Halen bilinen en eski sevgililer yazısı, bugün 1415'te, Orleans'ın Dükü Charles tarafından karısına yazılan bir şiirdi. Agincourt Savaşı’nda yakalanmasının ardından Londra Kulesi’ne hapsedildi . (Bu selamlama şu anda Londra, İngiltere'deki İngiliz Kütüphanesi'nin el yazması koleksiyonunun bir parçasıdır.) 

Kaynak: History.com

Ceyhun Özçelik

Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D

0 comments: