Selamlar. Son günlerde uzun zamandır yapmadığım Muğla Tarhanası'nı yapmak niyetiyle mutfağa girdim. Bu arada internetten yeni bir şeyler deneyebilir miyim yada orjinali nasıl oluyor diyerek araştırmalara başlamıştım ancak tarifler kısa sürede beni deli etmeye yetti.
Ben Muğlalı'yım ve neredeyse binlerce kere yediğim orjinal köylü Muğla Tarhanası'nın nasıl saçma tariflerle anlatıldığını gördüm. E, iş başa düştü diyerek kendi tarifimi sizlere yayınlamak istiyorum.
Herşeyden önce yapılan en büyük hatayı söylememe izin verin. Kardeşim, Muğla Tarhanası'nın içine kuşbaşı et, kıyma ve türevi girmeeeeez! Bunların yerine haşlanmış etin suyunu koymak gerekir.
İkinci olarak nerde görülmüş tarhanaya domatesin konduğu. Haa kırmızı tarhanada salça, kırmızı toz biber ve domates konabilir ama orjinalinde kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil.
Son olarak soğan kavuran tariflere lafım. Böyle bir şey yok! Kafanızdan çıkarın! Gelelim tarife,
İÇİNDEKİLER
Et suyu (5 su bardağı)
Börülce (1 çay bardağı)
Tarhana (Altı parça)
Tuz (1 çay kaşığı)
İsteğe göre nane
Tereyağı (1 Yemek kaşığı)
Ev yapımı zeytinyağı (1 yemek kaşığı)
Kurutulmuş Biber (5 adet)
3 diş sarımsak
YAPILIŞI
Önceden suda bekletilen börülce ve tarhana et suyuyla kaynatılır. Bu esnada içine kurutulmuş biber, tuz, nane, yağlar eklenir. Karıştırılarak kırk dakika (Yada börülceler yumuşayıncaya kadar) kısık ateşte kaynatılır. (İşin sırrı iyi karıştırmakta) Pişme işlemi bittiğinde içine önceden ezilmiş sarımsaklar ilave edilip kapağı kapatılarak on beş dakika beklenir. Ta daaaaa! Harika bir çorba olduğu hissedilerek afiyetle içilir.
Ceyhun Özçelik
Burada paylaşılan yayınlar hiçbir şekilde herhangi bir şahsa yada kuruma zarar verecek nitelikte değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız lütfen yukarıda, sağdaki sosyal ağlar menüsüne girerek bana ulaşın ama baştan söyleyim, bu yazı beni bağlamaz :D